Stäng

Mål 1
Ingen fattigdom

Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär bl.a. även brist på frihet, makt, inflytande, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet.

Tillbaka

Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär även brist på frihet, inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet. Det brukar kallas för multidimensionell fattigdom. Idag lever 1,3 miljarder människor i multidimensionell fattigdom och av dessa är hälften under 18 år.

Brist på mat, sjukvård, säkerhet och rent vatten dödar tusentals människor varje dag, men det blir bättre och sedan 1990 har den extrema fattigdomen halverats. Mål 1 handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former och ge alla människor i världen chans till ett värdigt och tryggt liv.

Presentation om mål 1
Ladda ner (271 KB)
Visa mer

Utvalda delmål för mål 1 – Se alla

 1. Delmål 1.2

  Minska fattigdomen med minst 50% genom att dela och donera vad du kan

 2. Delmål 1.4

  Begär lika lön och och möjligheter för alla

Vad kan vi göra?

 1. Stöd insamlingar till människor som har det svårt

  Många organisationer har insamlingar för människor som har det svårt och tar emot donationer i form av kläder, mat och annat. Du har säkert något hemma som du kan bli av med – bidra med det du kan! Gå ihop med andra från din skola eller klass och gör en gemensam insamling.

 2. Skänk till behövande

  Om du kan, ge något till människor som tigger på gatan. Ett äpple, något att dricka, lite växelpengar eller bara ett leende är bättre än inget.

 3. Handla fair trade

  När du köper fair trade-produkter så bidrar du till hållbar handel och att de som tagit fram det du köper får en schysst ersättning för sitt arbete.

 4. Välgörenhet vid födelsedagar

  När du fyller år kan du uppmana släkt och vänner till att skänka pengar till en organisation du tycker om istället för att köpa födelsedagspresenter.

Utforska fler mål