Stäng

Mål 7
Hållbar energi för alla

Säkerställa tillgång till ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla.

Tillbaka

Tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag som fattigdom, klimatförändringar och en inkluderande tillväxt. En stor del av jordens befolkning har inte tillgång till el, samtidigt som efterfrågan på energi globalt väntas öka med 37 procent till år 2040.

En stor andel våra utsläpp av växthusgaser kommer från sättet vi utvinner, omvandlar och använder fossil energi, men förnybara energilösningar blir billigare, mer tillförlitliga och effektivare varje dag. Genom att ändra hur vi producerar och konsumerar energi kan vi säkerställa tillgång till el och energitjänster för alla utan att vi skadar vår planet.

Presentation om mål 7
Ladda ner (229 KB)
Visa mer

Utvalda delmål för mål 7 – Se alla

 1. Delmål 7.2

  Uppdatera ditt elavtal till förnyelsebar el

 2. Delmål 7.3

  Försök spara energi så ofta du kan

Vad kan vi göra?

 1. Återvinn dina batterier

  Batterier kan göra stor skada på miljön om de inte återvinns på rätt sätt, så se till att återvinna dina batterier. Starta upp en batteriinsamling på ditt jobb eller på din skola för att göra det lättare för alla att återvinna batterierna.

 2. Locket på

  Använd lock när du ska koka upp vatten i en kastrull. På så vis använder du 75 % mindre energi. Tänk också på att desto mer vatten, ju mer energi går åt.

 3. Släck ljuset

  Stäng av lampor när du inte använder dem.

 4. Få koll på slöseri med el

  Kolla vad din elräkning hemma ligger på idag. Utmana sedan dig själv och din familj med att försöka sänka elräkningen genom att slöa mindre el. Håll koll på hur elräkningen utvecklas – blir det bättre?

Utforska fler mål